ENERGETIKAI
TANÚSÍTVÁNYOK

MÁR 9.990 Ft-tól

Energetikai tanúsítvány jogszabályi háttere

ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY JOGSZABÁLYI VISSZATEKINTÉS

Az Európai Parlament és Tanács 2002. december 16-án hagyta jóvá az épületek energiafelhasználásáról szóló „Energy Performance of Buildings” direktívát. A direktíva 2003. január 4-én lépett hatályba és jelent meg az Európai Közösség hivatalos lapjában. A direktíva 2006. január 4-ig adott határidőt az EU tagállamoknak, hogy hatályba léptesse azokat a törvényi, rendeleti és közigazgatási rendeleteket, melyek az irányelv határidőre -2006. január 4-ig – történő bevezetéséhez szükségesek.
A direktíva főbb célkitűzései között szerepel az import-függőség, a szén-dioxid kibocsátás, valamint az épületek energiafelhasználásának csökkentése.

ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY JOGSZABÁLYI VISSZATEKINTÉS

Az Európai Uniós jogharmonizáció részeként a folyamatosan változó építésügyi előírásoknak megfelelően szükséges volt, hogy Magyarország az épületek energiafelhasználásának minőségtanúsítására rendeletet alkosson. A kormány a 7/2006.(V.24.) TNM rendeletben szabályozta az épületek energia-megtakarítás mértékére vonatkozó számítást.
Az energetikai tanúsítvány kiadásának szabályzásáról a 176/2008.(VI.30.) kormányrendelet rendelkezik, mely szerint 2009. január 1-től a jogerős és végrehajtható építési engedéllyel megvalósuló új épület építésekor kell elkészíteni, a 7/2006.(V.24.) TNM rendeletben leírt számítási módszerrel. A tanúsítvány elkészítéséről az építtető gondoskodik, legkésőbb a használatbavételi engedélyezésig.
Az egy évnél tovább kiadott bérleményhez, valamint az adásvételi szerződéshez 2012. január 1-től kötelező az energiatanúsítvány megléte.